Avondvierdaagse.

Groep 5

Welkom op de pagina van groep 5!

 

Dit schooljaar zit vol leuke nieuwe uitdagingen!

 

In de eerste weken zijn we in groep 5 gestart met Nieuwsbegrip: Teksten over veel verschillende actuele onderwerpen die we gaan uitpluizen. We halen er woorden uit voor op onze woordmuur, leren over verschillende strategieën zoals voorspellen, woordhulp gebruiken en vragen stellen. Ook kijken we naar korte filmpjes met nieuws over hetzelfde thema en leren we goed begrijpend luisteren.

 

Ook staat er bijna elke middag IPC op het programma. We zijn begonnen met het thema ‘Uitvindingen en machines’. Het is een heel breed onderwerp: van geld tot drukpers en van bril tot computers, alles wat er ooit uitgevonden is. We gaan de komende tijd aan de slag met doelen op het gebied van geschiedenis, techniek, natuur en kunstzinnige vorming.

 

We genieten erg van het werken in de groep en zijn blij met het enthousiasme van de leerlingen.

We gaan er een super leuk jaar van maken!

BERICHTEN

04 jul 2018 - de laatste weken in groep 5
Wat is het jaar toch snel gegaan. Het is alweer juli en we beseffen dat het schooljaar bijna voorbij is.

Er staan veel leuke dingen gepland om ons op te verheugen:

- de voorlopige afronding van de trainingen Rots en Water met de ouders erbij op het plein

- een spelletjes middag georganiseerd door Jan

- de musical van groep 8

- een heuse schaaksimultaan

- de verjaardag van de leerkrachten

- het eindfeest met de hele school

- de klassenwissel

We gaan ervan genieten!


29 mrt 2018 - Een gastspreker!
Preview foto Wat boffen we toch in groep 5: de moeder van Kaatje werkt bij een bedrijf waar ze chocolade maken!Ze was onze gastspreker en bracht van alles mee; grote en kleine cacaobonen, foto's , een verhaal , dingen om te proeven. De spullen blijven nog even op school zodat we er nog wat meer mee kunnen.

29 mrt 2018 - Chocolade maken
Preview foto Het was geen ingewikkeld recept: 4 ingredienten in een pannetje en dan roeren en opwarmen. Wat lastiger was: het mocht niet koken en moest au-bain-marie gesmolten worden.  Bij een deel van de groepjes werd het mooi vloeibaar en egaal. Bij sommige pannetjes klonterde de suiker samen. Was het toch nog te warm geworden?

Ons doel voor techniek:  Ik kan zelf chocolade maken en ik beschrijf het proces. Dat is goed gelukt, ook al lukt de chocolade niet altijd! Het proeven was ook een bijzondere ervaring!

 


13 mrt 2018 - IPC Chocolade

13 mrt 2018 - IPC Chocolade-voeding
Preview foto Zou het niet geweldig zijn als chocolade gewoon aan de bomen groeide?

We zijn op ontdekking gegaan naar hoe het precies zit met de cacaobonen, de bomen waar ze aan groeien en de landen waar ze verbouwd worden.

Zou het niet fantastisch zijn om zelf chocola te maken?

Nou dat is precies wat we in de komende weken gaan doen.

We leren over ingredienten, de (eerlijke)handel in de cacaobonen , de landbouw en het verbouwen van gewassen, de schijf van 5.

Een erg leuk thema!

De moeder van Kaatje komt eind maart langs voor een presentatie over chocolade, ze weet er namelijk heel veel van! We zijn erg benieuwd!


15 feb 2018 - IPC
IPC Aardbevingen en Vulkanen

In de afgelopen weken hebben we gewerkt over de actieve aarde. De natuur blijft ons verwonderen en verbazen. We hebben onderzocht wat we geleerd hebben/ leren over de krachten van binnen uit de aarde, tectonische platen en het leven  dat in teken kan staan van natuurgeweld en krachten die enorm zijn.

Op dinsdag 20 februari om 17.00 uur zijn alle ouders welkom in ons lokaal. U krijgt dan een rondleiding van de leerlingen langs alle onderdelen en activiteiten van IPC in de afgelopen maanden.